top of page
SeAmk_Syksy2020-23.jpg

Arvoisa entinen ja nykyinen rehtori, hyvät opiskelijat ja henkilökunnan edustajat, arvoisat kutsuvieraat!

Olen saanut kunnian toimia opiskelijakuntamme hallituksen johdossa tänä poikkeuksellisena vuonna. Kulunut vuosi on ollut haasteellinen monella osa-alueella ja koronatilanne on koetellut koko yhteiskuntaa ja ammattikorkeakoulukenttää.

Keväällä kävimme läpi koronaviruksen aiheuttaman ns. lockdown-jakson, joka oli niin opiskelijoille kuin henkilökunnallekin valtava haaste. Kevät vaihtui kesään, rajoituksia höllennettiin ja saimme kaikki hieman puhaltaa. Syksyn lähestyessä tilanne näyttää taas pahenevan ja samat haasteet ovat jälleen edessämme.

Nyt olemme aloittamassa uutta lukuvuotta – yhä edelleen koronan varjossa. Tilanteeseen on SeAMKissa valmistauduttu turvallisuus edellä ja samalla haluttu varmistaa laadukas opetus ja mahdollisuus opiskella ja työskennellä kampuksella. Kevään totaalisesta sulkutilasta poiketen keskeisinä keinoina ovat nyt turvavälien pitäminen, tilojen paikkamäärien harventaminen, hygieniasta huolehtiminen ja yleinen varovaisuus. Opetusta toteutetaan hybridimallilla, jossa osa opiskelijoista seuraa opetusta etäyhteyksien kautta. Kokonaisuus haastaa sekä opiskelijoita että opettajia mm. tekniikan ja ajanhallinnan suhteen. Digiloikkaa on kuitenkin otettu jo keväästä lähtien ja osaaminen kehittyy kaiken aikaa. Toivon, että mallimme toimii, turvavälit pitävät ja saamme jatkaa näin koko lukuvuoden.

Kaiken tämän keskellä haluan alleviivata sitä, että SeAMK on äärimmäisen laadukas korkeakoulu. Visionsa mukaan ”paras korkeakoulu opiskelijalle” – tai ainakin hyvää vauhtia matkalla sellaiseksi! Yhteisöllisyys ja SeAMK-henki on keskeinen arvomme, ja mielestäni se näkyy aidosti ja koko ajan enemmän myös käytännön toiminnassa: SeAMKissa puhalletaan yhteen hiileen ja myös opiskelijoita kuunnellaan asioiden valmistelussa ja kehittämisessä. Tästä haluan lausua lämpimät kiitokset koko henkilökunnalle ja SeAMKin johdolle.

Ennen kaikkea haluan kiittää opiskelijoitamme ymmärryksestä ja rakentavasta suhtautumisesta haastavaan tilanteeseen. Kannustan teitä vastuulliseen toimintaan ja aktiiviseen opiskeluun – oli sen toteutustapa mikä tahansa!

Opiskelijakunta SAMO on mukana vastuullisessa rintamassa mm. siten, että olemme toistaiseksi peruneet kaikki suuret tapahtumat ja opiskelijabileet. Toistaiseksi tarjoamme opiskelijoille lähinnä liikuntavuoroja ja pienimuotoisia hengailutapahtumia turvavälit huomioiden. Samalla koitamme tsempata ja kannustaa vastuulliseen toimintaan. Tilanne aiheuttaa haasteita opiskelijoiden ryhmäytymiselle ja yhteisöllisyyden kehittymiselle. Se tarkoittaa myös merkittäviä taloudellisia tappioita opiskelijakunnalle. Tämän olemme kuitenkin turvallisuuden ja vastuullisuuden nimissä valmiit kärsimään ja kantamaan oman taakkamme yhteisissä koronatalkoissa.

Tapahtumien perumisesta huolimatta on ollut tänä syksynä erittäin suuri ilo huomata uusien opiskelijoiden innokkuus liittyä opiskelijakuntamme jäseniksi – Kiitos teille kaikille! Taitaa olla niin, että poikkeuksellisina aikoina yhteisöllisyys ja johonkin kuuluminen ovat opiskelijalle entistäkin tärkeämpi asia. Poikkeuksellisina aikoina SAMOn edunvalvontatyö ja tiivis yhteistyö SeAMKin kanssa ovat paras mahdollinen jäsenetu, jonka voimme opiskelijoille antaa!

Edunvalvonnan tuloksena on saavutettu mm. ulkokuntosali, jota parhaillaan SeAMKin ja Seinäjoen kaupungin yhteistyönä rakennetaan Frami F:n ja tekniikan laboratoriorakennuksen väliselle tontille. Tiettävästi pääsemme nauttimaan siitä vielä syksynä.

Keväällä keräsimme osana valtakunnallista kyselyä SeAMKin opiskelijoilta kokemuksia liittyen etäopetuksen onnistumiseen. Vastausprosenttimme oli Suomen korkein ja opiskelijapalautetta on kuunneltu SeAMKin johdossa herkällä korvalla. Uskomme, että asiat menevät eteenpäin ja pahimmat ongelmat voidaan kuluvana lukuvuonna välttää. Kiitos koko henkilökunnalle!

Tänään vietetään myös rehtorinvaihtojuhlaa. Yksi aikakausi päättyy ja toinen alkaa.

Haluan opiskelijakunnan puolesta kiittää Tapio Varmolaa pitkäjänteisestä ja tuloksellisesta työstä SeAMKin ja koko ammattikorkeakoulukentän hyväksi! Johdollasi SeAMKista on kehittynyt yksi maamme parhaista ammattikorkeakouluista, jolla on Suomen yhtenäisin ja nykyaikaisin kampus. Olemme myös monella mittarilla lähellä strategian tavoitetta olla ”Paras korkeakoulu opiskelijalle”.

Olet maamme pitkäaikaisin ammattikorkeakoulun rehtori, ensimmäinen korkeakouluneuvos ja SAMOn kunniajäsen nro 1. Kun SAMO vuonna 1996 perustettiin, yksi tehtävä jonka Sinulta saimme, oli rakentaa opiskelijakulttuuria Seinäjoelle. Ainakin tässä tehtävässä olemme uskoakseni onnistuneet. Tulemme SAMOssa aina muistamaan työsi ja toimintasi. Kiitämme Sinua lämpimästi ja toivotamme leppoisia eläkepäiviä. Olet aina tervetullut toimistollemme ja vuosijuhlapöytäämme!

Uusi rehtorimme Jaakko Hallila on aloittanut työnsä viikko sitten. Olemme opiskelijakunnan puolesta saaneet jo ensimmäisten joukossa tavata Sinut. Tuntumani on sellainen, että yhteistyömme tulee olemaan tiivistä, luottamuksellista, mutkatonta ja hedelmällistä. Koulun ja opiskelijakunnan intressit ovat pääosin yhteneväiset ja yhteen hiileen puhaltamalla menemme vauhdilla eteenpäin ja oikeaan suuntaan. Latupohjat ovat hyvät, mutta tulevaisuus ei varmasti tarjoa pelkkää lentokeliä.


Tervetuloa Jaakko ja onnea matkaan - sitäkin joskus tarvitaan!

Pidetään huolta toisistamme, hoidetaan jokainen oma osamme eikä valiteta turhista.

Turvallista ja tuloksellista lukuvuotta meille kaikille!

Paavo Rautiainen,

Opiskelijakunta SAMOn puheenjohtaja

bottom of page